Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Το μυστήριο του "ε Ηνίοχου"

Απάντηση σε ένα άλυτο μυστήριο του νυχτερινού ουρανού ευελπιστούν ότι θα δώσουν οι αστρονόμοι, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου «Spitzer» της NASA.
Κάθε 27 χρόνια, ένας φωτεινός αστέρας ονόματι «ε Ηνίοχου» σβήνει για δύο περίπου χρόνια και μετά φωτίζει ξανά.
Παρά τις διεξοδικές παρατηρήσεις των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστροναυτών, η φύση τόσο του ίδιου του φωτεινού αστέρα όσο και του αντικειμένου που τον συνοδεύει και εμφανίζει περιοδικές εκλείψεις αποτελούν μυστήριο. Το μόνο που γνωρίζουμε για τον συνοδευτικό αστέρα είναι περικυκλωμένος από ένα δακτύλιο σκόνης.
Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι επιστήμονες με τη βοήθεια του Spitzer Space Telescope φαίνεται πως δίνουν κάποιες ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Με τη βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας, το Spitzer κατέγραψε το μέγεθος του δακτυλίου σκόνης που στροβιλίζεται γύρω από το συνοδευτικό ουράνιο σώμα.
Όταν καταχώρισαν τα δεδομένα αυτά σε ένα ειδικό μοντέλο, οι αστρονόμοι της NASA απέρριψαν τη θεωρία ότι ο κύριος φωτεινός αστέρας είναι υπεργίγας, καθώς η μάζα του είναι πολύ μικρότερη. Σύμφωνα με το ίδιο μοντέλο, το συνοδευτικό ουράνιο αντικείμενο είναι ένας «αστέρας β (βήτα)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...