Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Έρευνες πάνω στη «φυσική χαλαρή ύλη» στην Αυστρία, υπό την επίβλεψη Έλληνα φυσικού
Έλληνας φυσικός στην Αυστρία συντονίζει νέο ερευνητικό-εκπαιδευτικό ευρωπαϊκό δίκτυο στον τομέα της «φυσικής χαλαρής ύλης» .
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δημιούργησε ένα νέο ευρωπαϊκό δίκτυο έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα της «φυσικής χαλαρής ύλης», το COMPLOIDS, το οποίο συντονίζει ο Έλληνας φυσικός Χρήστος Λύκος, καθηγητής στο αυστριακό πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Το δίκτυο ασχολείται με τα κολλοειδή, διάφορα μαλακά και κολλώδη υλικά (σωματίδια, σταγόνες, μακρομόρια, μεμβράνες κ.α.), τόσο φυσικά όσο και κατασκευασμένα από τον άνθρωπο, τα οποία ενδιαφέρουν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες στην Ευρώπη και όχι μόνο. Υλικά όπως η μαγιονέζα, ο αφρός ξυρίσματος και οι υγρές βαφές είναι μερικά παραδείγματα τέτοιων υλικών, τα οποία δεν είναι ακριβώς στερεά, πράγμα που εξαρτάται από τον τρόπο που είναι οργανωμένα τα μόρια τους.
Το COMPLOIDS στοχεύει στο να συντονίσει τα διάφορα ερευνητικά και θεωρητικά προγράμματα στην Ευρώπη πάνω στα κολλοειδή υλικά, εκπαιδεύοντας παράλληλα φοιτητές και νέους ερευνητές. Μια βασική στόχευση του δικτύου είναι να προωθήσει την θεωρητική επιστήμη και την πρακτική εφαρμογή των κολλοειδών, ώστε τα κολλοειδή σωματίδια αυθόρμητα (πιθανώς με τη βοήθεια DNA) να «συναρμολογούνται» σε μια επιθυμητή δομή, όπως μια μεμβράνη ή ένα κρύσταλλο ειδικής συμμετρίας.
Το νέο δίκτυο θα συντονίσει τις προσπάθειες επιστημόνων, ειδικών στα κολλοειδή, από διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς από επτά χώρες της ΕΕ (Εδιμβούργου, Κέιμπριτζ, Βιέννης, Στουτγάρδης, Ρώμης, Μπορντό, Κρήτης, Λιουμπλιάνας), ενώ η προσπάθεια υποστηρίζεται από ερευνητές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, από τα αμερικανικά πανεπιστήμια Πενσιλβάνια, Πρίνστον, Ν.Υόρκης κ.α. Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών Δράσεων «Μαρία Κιουρί» .
Ο Χρήστος Λύκος που συντονίζει το νέο δίκτυο, γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα και σπούδασε στο ΕΜΠ, ενώ πήρε το διδακτορικό του στη φυσική από το πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ. Την περίοδο 2008-09 υπήρξε πρόεδρος του τμήματος φυσικής του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ, ενώ από φέτος είναι καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Μεταξύ άλλων, συμμετέχει στο συμβούλιο έκδοσης του περιοδικού μοριακής φυσικής «Molecular Physics» .
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...