Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΓΑΛΑΞΙΑΣ

Νέο πορτρέτο γαλαξία

Του ΔΙΟΝΥΣΗ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

Δύο νέοι Ελληνες αστροφυσικοί, ο Ανδρέας Ζέζας και ο Κοσμάς Γαζέας, στο Κέντρο Αστροφυσικής Σμιθσόνιαν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, συμμετείχαν στην ομάδα που δημιούργησε το πιο λεπτομερές πορτρέτο του γαλαξία Μ81 το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στη διάρκεια του Συνεδρίου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στη Χαβάη.



Πρόκειται για τη συναρμολόγηση 220 διαφορετικών φωτογραφιών του γαλαξία αυτού που είχε καταγράψει το Τηλεσκόπιο «Χαμπλ» σε τρία διαφορετικά μήκη κύματος, με αποτέλεσμα το νέο πολύχρωμο πορτρέτο, το οποίο στην πλήρη του λεπτομέρεια αποτελείται από 350 εκατομμύρια μεγαπίξελ. Οι αστρονόμοι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το νέο αυτό πορτρέτο για να μελετήσουν την ιστορική εξέλιξη των άστρων του γαλαξία και με ποιον τρόπο η ιστορία αυτή συνδέεται με τις ακτίνες Χ από τα άστρα νετρονίων και τις μαύρες τρύπες που έχει εντοπίσει το Διαστημικό Τηλεσκόπιο «Τσάντρα».

11,6 εκατ. έτη φωτός μακριά
Ο γαλαξίας Μ81 μοιάζει πολύ στον δικό μας Γαλαξία και βρίσκεται σε απόσταση 11,6 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη προς την κατεύθυνση του αστερισμού της Μεγάλης Αρκτου. Στις σπείρες του διακρίνονται πολλά γαλάζια άστρα νεαρής ηλικίας, που γεννήθηκαν μόλις πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια, καθώς και πιο ηλικιωμένα άστρα μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών. Η υπεριώδης ακτινοβολία των νεαρών άστρων ερεθίζει τα νέφη αερίων και σκόνης που υπάρχουν στις σπείρες του και τα φωτίζει καταγράφοντας έτσι τις περιοχές στις οποίες θα γεννηθούν οι μελλοντικοί αστρικοί κάτοικοι του γαλαξία αυτού.

Στην κεντρική περιοχή του, που είναι αρκετά μεγαλύτερη του δικού μας, καταγράφονται γέρικα κοκκινωπά άστρα καθώς επίσης και η Μαύρη Τρύπα του πυρήνα του, η οποία είναι 15 φορές μεγαλύτερη του δικού μας αποτελούμενη από 70 εκατομμύρια ηλιακές μάζες.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...