Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Hubble, το διασημότερο επιστημονικό όργανο



Το τηλεσκόπιο Hubble, προορισμός της αποστολής του διαστημικού λεωφορείου Ατλάντις, αποδείχτηκε ένα πολύτιμο επιστημονικό όργανο που έφερε την επανάσταση στον τρόπο που ο άνθρωπος βλέπει και κατανοεί το σύμπαν.



Το Hubble περιστρέφεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 600 χιλιομέτρων από τις 25 Απριλίου 1990, ενώ έχει μεταδώσει περισσότερες από 750.000 φαντασμαγορικές φωτογραφίες από τις παρυφές του σύμπαντος, ανοίγοντας νέους δρόμους στην αστρονομία.

Η αρχή της λειτουργία του ωστόσο δεν υποσχόταν σε καμία περίπτωση αυτή την εξέλιξη, αφού τα τρία πρώτα χρόνια σε τροχιά το Hubble δεν ήταν καν λειτουργικό. Ο φακός του έπρεπε να διορθωθεί εξαιτίας σφάλματος στο σχήμα τους, μια επιχείρηση πολύ ευαίσθητη που πραγματοποιήθηκε το 1993, στην πρώτη αποστολή συντήρησης στο τηλεσκόπιο που εγκατέστησε διορθωτικο΄ςυ φακούς.

Από εκείνη τη στιγμή το Hubble έχει μεταδώσει φαντασμαγορικές εικόνες από σούπερνόβα, γιγάντιες εκρήξεις που σηματοδοτούν το θάνατο ενός άστρου, ενώ αποκάλυψε μυστηριώδεις μαύρες τρύπες στο κέντρο σχεδόν όλων των γαλαξιών.

Χάρη σε αυτές τις παρατηρήσεις, και τις εικόνες απαράμιλλης λεπτομέρειες σε σχέση με τα επίγεια τηλεσκόπια, οι αστρονόμοι μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τη διαστολή του σύμπαντος και να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ηλικία του, που προσδιορίζουν στα 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Η επέκταση του σύμπαντος είναι το αποτέλεσμα μιας άγνωστης δύναμης που αποκαλείται σκοτεινή ενέργεια, και η οποία αποτελεί τα τρία τέταρτα του σύμπαντος. Το υπόλοιπο αποτελείται από την ορατή ύλη κατά 5% και από τη λεγόμενη αντί-ύλη, σε ποσοστό 20%.

Μεταξύ των άλλων ανακαλύψεων του Hubble, περιλαμβάνεται ο εντοπισμός του πρώτου οργανικού μορίου στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο, αλλά και το γεγονός ότι η διαδικασία σχηματισμού πλανητών και ηλιακών συστημάτων είναι σχετικά κοινή στον γαλαξία μας. Το Hubble έχει επίσης παρατηρήσει μικρούς πρώτο-γαλαξίες που εξέπεμπαν φως όταν το σύμπαν είχε ηλικία μικρότερη του ενός δισεκατομμυρίου ετών.

Τα δύο νέα όργανα που θα τοποθετηθούν στο τηλεσκόπιο από τους αστροναύτες του Ατλάντις θα του δώσουν τη δυνατότητα να δει ακόμη πιο μακριά στο παρελθόν, περίπου στα 500 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, σύμφωνα με τη NASA. «Αν τα καταφέρουμε, το Hubble θα είναι πιο ισχυρό από ποτέ και θα συνεχίσει να παράγει επιστημονική γνώση για τουλάχιστον πέντε ακόμη χρόνια, προτού αντικατασταθεί από τον διάδοχό του, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb», ανέφερε ο διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων της NASA, Εντ Γουέιλερ.

Στην πιο κοντινή διαστημική γειτονιά μας, το Hubble εντόπισε μεγάλες αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων στον Κρόνο, ενώ αποκάλυψε ότι ο Ποσειδώνας έχει εποχές. Το τηλεσκόπιο μελέτησε μυστηριώδεις λάμψεις στην επιφάνεια του Δία, ενώ πήρε λεπτομερείς, εντυπωσιακές φωτογραφίες του Άρη.

Η ατέλειωτη εικόνα των επιτευγμάτων του Hubble, το έχει καταστήσει το πιο δημοφιλές επιστημονικό όργανο. «Θεωρώ ότι αν ο μέσος Αμερικανός γνωρίζει μόνο ένα επιστημονικό πρόγραμμα, αυτό θα είναι το Hubble», σχολίασε ο Γουέιλερ.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...