Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ζούμε σε μια «σκουληκότρυπα» που βρίσκεται μέσα σε ένα πολύ μεγαλύτερο σύμπαν


Υποστηρίζει θεωρητικός φυσικός του πανεπιστημίου της Ιντιάνα
Τι άλλο θα σκεφτούν πια οι φυσικοί! Είναι δυνατό το σύμπαν μας να βρίσκεται στο εσωτερικό μας «σκουληκότρυπας», η οποία αποτελεί τμήμα μιας μαύρης τρύπας, που με τη σειρά της βρίσκεται μέσα σε ένα άλλο πολύ μεγαλύτερο σύμπαν; Αυτό ακριβώς υποστηρίζει ένας θεωρητικός φυσικός του πανεπιστημίου Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Αυτό το «σενάριο», που βασίζεται στην θεωρία ότι το σύμπαν μας γεννιέται από το εσωτερικό μιας «σκουληκότρυπας» (που επίσης καλείται «Γέφυρα Αϊνστάιν-Ρόζεν»), παρουσιάζει ο πολωνικής καταγωγής Νικόδημος Ποπλάφσκι στο περιοδικό φυσικής “Physics Letters B”.

Αν και η θεωρία του βασίζεται στα μαθηματικά της θεωρίας της γενικής σχετικότητας, όπως παραδέχεται ο ίδιος, μόνο το πείραμα η παρατήρηση μπορεί να αποκαλύψει τι συμβαίνει όταν ένα σωματίδιο πέφτει μέσα σε μια μαύρη τρύπα. Επειδή, όπως
αναφέρει, οι παρατηρητές μπορούν να δουν μόνο το εξωτερικό μιας μαύρης τρύπας, το εσωτερικό της δεν μπορεί να παρατηρηθεί παρά μόνο αν ένας παρατηρητής εισέλθει ή ζει στο εσωτερικό της.

Σύμφωνα με τον Ποπλάφσκι, αυτή η συνθήκη μπορεί πράγματι να ικανοποιηθεί, αν όντως το σύμπαν μας βρί΄σκεται στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας, που βρίσκεται μέσα σε ένα μεγαλύτερο σύμπαν.

Όπως αναφέρει, εκτός από τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας από την κατάρρευση (εισροή) της ύλης λόγω βαρύτητας προς τα μέσα, είναι επίσης δυνατή η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή μια «άσπρη τρύπα» από την οποία εκρέει ύλη, όπως σε ένα επεκτεινόμενο σύμπαν.

Μια άσπρη τρύπα συνδέεται με μια μαύρη τρύπα μέσω μιας «γέφυρας Αϊνστάιν-Ρόζεν» (δηλαδή μιας σκουληκότρυπας) και –υποθετικά- αποτελεί την χρονική αντιστροφή μιας μαύρης τρύπας.

Ο Ποπλάφσκι υποστηρίζει ότι όλες οι αστροφυσικές μαύρες τρύπες έχουν τέτοιες «σκουληκότρυπες», η κάθε μια με ένα νέο σύμπαν στο εσωτερικό της, που σχηματίστηκε ταυτόχρονα με μια μαύρη τρύπα.

Η θεωρία αυτή ισχυρίζεται ότι παρακάμπτει τα προβλήματα της κυρίαρχης θεωρίας του «Μπιγκ Μπανγκ» και δίνει απάντηση στο πρόβλημα της απώλειας πληροφορίας που υποτίθεται ότι συμβαίνει σε μια μαύρη τρύπα, καθώς η απορροφώμενη ύλη χάνεται πίσω από τον «ορίζοντα γεγονότων» (τα σύνορα της μαύρης τρύπας), κάτι που δεν συνάδει με τους νόμους της κβαντικής φυσικής.

Σύμφωνα με τον Ποπλάφσκι, η θεωρία του μπορεί επίσης να εξηγήσει την καταγωγή του «κοσμικού πληθωρισμού» (του απότομου «φουσκώματος» του σύμπαντος μετά το αρχικό Μπιγκ Μπανγκ).
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...