Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ο Αϊνστάιν, ο Θεός και τα... ζάρια!


 Όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έλεγε: «Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με τον κόσμο», οι επικριτές του έλεγαν φανερά ενοχλημένοι: «Ας σταματήσει ο Αϊνστάιν να λέει στο Θεό τι να κάνει».
  Στην πραγματικότητα όμως δεν τους ενοχλούσε η ασέβεια του Αϊνστάιν προς τα θεία, αλλά ότι γνώριζαν βαθιά μέσα τους ότι ο Αϊνστάιν είναι και θα είναι εσαεί ο μεγαλύτερος φυσικός του 20ου αιώνα. Ακόμη και μέσα σε αυτήν τόσο απλή και λαϊκή φράση για το Θεό και τα ζάρια, κατάφερε να συμπυκνώσει ολόκληρη την κοσμοθεωρία του : η ζωή και η φύση στηρίζεται σε  νόμους και συσχετίσεις αυτών !
 Εκτός από σπουδαίος επιστήμονας υπήρξε και σπουδαίος εκλαϊκευτής της φυσικής και ιδίως των δικών του θεωριών. Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1879 στην πόλη Ulm, της τότε γερμανικής αυτοκρατορίας και το 1921 κέρδισε το νόμπελ Φυσικής. Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία. Κατατρωγόταν από αντιφατικά συναισθήματα. Θεωρούσε τον εαυτό του έναν ταξιδευτή του σύμπαντος, έναν επιστήμονα που εργάζεται για το καλό της ανθρωπότητας. Αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και στην κατανόηση όσων μας περιβάλλουν.
 Μεγάλη ήταν η συμβολή του και στη δημιουργία του Εβραικού πανεπιστημίου, του οποίου όμως την προεδρία αρνήθηκε το 1952, αλλά του κληροδότησε με τη διαθήκη του όλα τα πολύτιμα γραπτά του.
 Το θεώρημα της γενικής σχετικότητας άλλαξε την αντίληψή μας για τον κόσμο.
 Σύμφωνα με τη θεωρία της γενικής σχετικότητας, όπως αυτή αποδίδεται στον Αϊνστάιν, η βαρύτητα δεν αντιμετωπίζεται σαν δύναμη, αλλά σαν έμφυτη καμπυλότητα του χωροχρόνου. Μικρά σώματα σαν τους πλανήτες κινούνται σε τροχιές γύρω από τον ήλιο, όχι από την έλξη του ήλιου, αλλά επειδή απλούστατα, στον καμπυλωμένο χωροχρόνο γύρω από τον ήλιο δεν υπάρχουν ευθείες κοσμικές γραμμές.
 Στον Αϊνστάιν οφείλουμε το ότι γνωρίζουμε σήμερα ότι η ροή του χρόνου επηρεάζεται από τη βαρύτητα, που σημαίνει πρακτικά ότι οι δείκτες των ρολογιών κινούνται πιο γρήγορα, όσο πιο μακριά βρίκονται από μία μεγάλη πηγή βαρύτητας όπως η γη και αντίθετα. Στο μυστηριώδη νου του, του οποίου η ιδιαίτερη δομή και λειτουργία έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και έρευνας πολλών ετών, οφείλουμε πολλά. Υπήρξε ένας μεγάλος σοφός που κατάφερε με γριφώδη μαθηματικά σημεία να εξηγήσει το μυστήριο της φύσης και της ζωής. Έτσι όπως δεν μπόρεσε κανείς.
 Έκθεμα το πρωτότυπο χειρόγραφο της θεωρίας της σχετικότητας.
  Ολόκληρο το κείμενο – ορόσημο για την επιστήμη της θεωρίας της γενικής σχετικότητας, το οποίο ολοκλήρωσε ο Αϊνστάιν το 1915, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην ολότητά του σε έκθεση που διοργανώνει η ακαδημία επιστημών του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, με αφορμή τα 50 χρόνια που συμπληρώνονται από την ίδρυσή της.
  Μερικές σελίδες του χειρογράφου έχουν εκτεθεί στο παρελθόν, αλλά πότε ολόκληρο το κείμενο. Τώρα το ανεκτίμητης αξίας χειρόγραφο που κρατείται στα υπόγεια της εθνικής βιβλιοθήκης του Ισραήλ από το 1925 θα δει «φως ηλίου». Το κείμενο, γράφηκε στο σπίτι του Αϊνστάιν στο Βερολίνο και έγινε δωρεά στο Εβραϊκό πανεπιστήμιο το 1925. "Άλλαξε την κατανόησή μας για τον χώρο, τον χρόνο, τη βαρύτητα, στην πραγματικότητα για όλο το σύμπαν", δήλωσε ο Χάνοκ Γκουτφρόιντ, πρόεδρος της ακαδημαϊκής επιτροπής για τα αρχεία Αϊνστάιν του Εβραϊκού πανεπιστημίου.
 Μαθηματικές εξισώσεις, μουτζούρες, ξαναγραμμένες φράσεις, υπογραμμίσεις, διορθώσεις και σχόλια γραμμένα από τον ίδιο τον σπουδαίο επιστήμονα, θα ξεπροβάλλουν μπροστά στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών μέσα από 46 σελίδες.
 Την προηγούμενη εβδομάδα, με τρόπο σχεδόν τελετουργικό, το σπάνιο χειρόγραφο μεταφέρθηκε με θωρακισμένο όχημα στην ακαδημία των επιστημών για να εκτεθεί εκεί για τρεις ολόκληρες εβδομάδες, δηλαδή μέχρι την 25η Μαρτίου. Ο Χάνοκ Γκουτφρόιντ, πρόεδρος της ακαδημαϊκής επιτροπής για τα αρχεία του Αϊνστάιν του Εβραικού πανεπιστημίου, σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων είπε:
  «Δύο πράγματα θα αντιληφθούν οι επισκέπτες της έκθεσής μας. Πρώτον θα δουν για πρώτη φορά ολόκληρο το αυθεντικό χειρόγραφο της θεωρίας της γενικής σχετικότητας. Είναι γνωστό ότι η θεωρία του Αϊνστάιν άλλαξε την κατανόησή μας για το χώρο, το χρόνο, τη βαρύτητα. Ουσιαστικά άλλαξε την κατανόησή μας για ολόκληρο το σύμπαν. Δεν ξέρουμε εάν θα ξαναέχουν αυτή την ευκαιρία. Δεύτερον ως γνωστόν, ο Αϊνστάιν είχε μία ιδιαίτερη σχέση με τον εβραϊκό λαό και τον εβραϊσμό και εδώ γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να αποκωδικοποιηθεί αυτή η σχέση».
 Δεν ξέρουμε εάν θα καταφέρουμε κάποιοι από εμάς ως θεατές, να αντιληφθούμε στην ολότητά του τη σπουδαιότητα αυτού του έργου τέχνης. Όμως σίγουρα όταν θα μπούμε στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, όπου το σπάνιο χειρόγραφο θα λούζεται με ένα αχνό φωτισμό, ίσα-ίσα για να μας βοηθάει να διακρίνουμε ένα-ένα τα γράμματα και τα σύμβολα που συνθέτουν αυτήν την τόσο πολύπλοκη, σύνθετη, σκέψη, μέσα στην ειδική θήκη από πεύκο με ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, θα αισθανθούμε ότι εισερχόμαστε σε ένα βωμό επιστήμης κι ένα δέος αυτόματα θα μας κυριεύσει.
 Και όπως θα μας έλεγε και ο Αϊνσ��άιν στο φινάλε: «Η επιστήμη, σε σύγκριση με την πραγματικότητα, είναι πρωτόγονη και παιδαριώδης, αλλά παρόλ' αυτά είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...