Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η επιστήμη στα ίχνη των εξωγήινων


Τι έχουν πάθει λαμπροί εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και όλο φέρνουν τελευταία την κουβέντα στους εξωγήινους; Είναι απλώς η τάση τους να κινούν το ενδιαφέρον ή υπάρχουν στοιχεία που τους ωθούν να σκύψουν με σοβαρότητα επάνω σε ένα ζήτημα το οποίο θεωρείται λίγο-πολύ «φαιδρό»;
Δύσκολοι καιροί για επιστήμονες: Οι οικονομολόγοι αδυνατούν να μας εξηγήσουν πώς το όνειρο της παγκοσμιοποίησης μεταβλήθηκε σε παραμύθι και οι αστροφυσικοί μετατρέπουν το... κάποτε παραμύθι των εξωγήινων σε απτή προοπτική! Αλλά, αν οι πρώτοι πιέζονται από τα θύματα της απρονοησίας τους να δώσουν εξηγήσεις, οι δεύτεροι από τι ωθούνται να προβούν σε εκτιμήσεις που δεν τόλμησαν ποτέ στο παρελθόν; Διότι- για τους πολλούς που δεν πρόσεξαν τις σχετικές ειδήσεις - από την αρχή αυτής της χρονιάς έχουμε μια έντονη επαναφορά εξωγήινων σεναρίων στο προσκήνιο. Οχι από ευφάνταστους «ουφολόγους» αυτή τη φορά, αλλά από τα πιο σεβαστά επιστημονικά χείλη!
«Εξωγήινη» επιστημονική ταραχή
Την αρχή έκανε η Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου (η Ακαδημία των Βρετανών), που διοργάνωσε συνέδριο στις 25 Ιανουαρίου με θέμα την ύπαρξη εξωγήινων. Ο κύριος ομιλητής του συνεδρίου, καθηγητής Εξελικτικής Παλαιοβιολογίας στο Κέιμπριτζ Simon Conway Μorris τάχθηκε όχι απλώς υπέρ της ύπαρξης εξωγήινων αλλά και ότι «αυτοί μπορεί να μας μοιάζουν τόσο εμφανισιακά όσο και στα ελαττώματά μας, όπως η απληστία, η βία και η τάση να εκμεταλλεύονται πόρους άλλων».
Τη σκυτάλη παρέλαβε στις 25 Απριλίου ο πασίγνωστος μελετητής των Μαύρων Οπών, Stephen W. Ηawking: « Οι ίδιοι οι αριθμοί καθιστούν την ύπαρξη εξωγήινων απόλυτα λογική» είπε. «Φαντάζομαι ότι πιθανόν ζουν σε μεγάλα διαστημόπλοια, έχοντας εξαντλήσει όλους τους πόρους του μητρικού τους πλανήτη. Τόσο αναπτυγμένοι εξωγήινοι θα μπορούσαν ίσως να γίνουν νομάδες,που επιζητούν να κατακτήσουν και εποικήσουν όποιον πλανήτη βρουν.Αν τέτοιοι εξωγήινοι μας επισκεφθούν ποτέ,νομίζω ότι η έκβαση θα είναι παραπλήσια εκείνης που είχε η απόβαση του Κολόμβου στην Αμερική και η οποία δεν επεφύλαξε καλή τύχη στους ιθαγενείς». Επομένως; «Επομένως» συμπλήρωσε ο Ηawking «το να προσπαθήσει κανείς να έλθει σε επαφή μαζί τους είναι αρκετά ριψοκίνδυνο».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν φυσικά αναταραχή και απορίες, αλλά εν μέσω οικονομικής κρίσης... λίγοι θα έψαχναν το «γιατί και πώς». Ωστόσο ακριβώς την προηγούμενη ημέρα, στις 24 Απριλίου 2010, είχε συμβεί κάτι ανεπανάληπτο, κάτι που ίσως στο μέλλον εξηγήσει πολλά- και ίσως χαρακτηρισθεί από τους ιστορικούς «αρχή νέας εποχής»: Ενας πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη Φλόριδα των ΗΠΑ, θέτοντας σε τροχιά ένα νέο διαστημικό σκάφος ονόματι Χ-37Β ή Οrbital Τest Vehicle. Το σκάφος αυτό μοιάζει αρκετά με το γνωστό Space Shuttle, αλλά διαφέρει σε κάποια σημαντικότατα σημεία: Δεν ανήκει στη ΝΑSΑ, αλλά στο Πεντάγωνο, είναι μικρότερο από το Space Shuttle και πλήρως ρομποτικό, εκτελεί άκρως μυστική αποστολή και... είναι το πρώτο γήινο σκάφος εξοπλισμένο για μάχες στο Διάστημα! Να πολεμήσει με ποιον και γιατί;... 

NEWSCITY1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...