Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ανακάλυψαν καινούργιο είδος σουπερνόβα;



Υπερκαινοφανείς εκρήξεις αστέρων που απελευθερώνουν ασβέστιο (ένα από τα βασικότερα στοιχεία του ανθρώπινου οργανισμού) και οι οποίες μέχρι πρότινος δεν είχαν παρατηρηθεί είναι, σύμφωνα με δύο διεθνείς επιστημονικές ομάδες, η αιτία για την ύπαρξη της μεγάλης ποσότητας ασβεστίου που υπάρχει ελεύθερο στο σύμπαν!


 
Αυτή είναι η πρώτη φορά που εξετάζονται οι εν λόγω υπερκαινοφανείς εκρήξεις και η ομάδα υπό τον Χάγκαϊ Πέρετς, που βρίσκεται στο κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν, η οποία ασχολήθηκε με τις εκρήξεις SN 2005cz και SN 2005E, υποστηρίζει ότι έχουν διαφορές σε σχέση με τους δύο μέχρι σήμερα γνωστούς τύπους εκρήξεων supernova.
Οι δύο γνωστοί τύποι υπερκαινοφανών εκρήξεων αστεριών είναι ο Ιa και ο Τύπος ΙΙ.
ΕρευνεςΟι επιστήμονες της ομάδας του Χάρβαρντ που εξέτασαν τις δύο εκρήξεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον γειτονικό γαλαξία NGC1032 (100 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη) το 2005 ανέφεραν στη δημοσίευση τους στην επιθεώρηση Nature ότι η έλλειψη άνθρακα ή υδρογόνου στις δύο αυτές περιπτώσεις και η έντονη παρουσία ηλίου, τιτανίου και ασβεστίου, τις διαφοροποιεί και αποτελούν ξεχωριστό τύπο.
Η άλλη ομάδα υπό τον Κότσι Καβαμπάτα, του πανεπιστημίου της Χιροσίμα, η οποία επίσης δημοσίευσε την έρευνα της στο Nature, διαφωνεί ότι πρόκειται για νέο τύπο εκρήξεων, και αυτοί όμως (όπως και οι επιστήμονες της άλλης ομάδας) συμφωνούν ότι οι μεγάλες ποσότητες ελεύθερου ασβεστίου στο σύμπαν προκύπτουν από αυτές τις εκρήξεις.
Συγκεκριμένα η SN 2005E, πιθανότατα προήλθε από λευκούς νάνους όπως στον Τύπο Ia, όμως η ποσότητα ασβεστίου και τιτανίου που απελευθερώθηκε ήταν τόσο μεγάλη που θύμιζε τον Τύπο II.
Οπως έγινε γνωστό, περίπου η μισή μάζα που διασκορπίστηκε στο σύμπαν από την εν λόγω έκρηξη ήταν ασβέστιο, κάτι που σημαίνει ότι ελάχιστες τέτοιες εκρήξεις κάθε αιώνα περίπου είναι αρκετές για να εξηγήσουν το πώς υπάρχουν τόσο μεγάλες ποσότητες ασβεστίου στους γαλαξίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα βαρέα στοιχεία που υπάρχουν στο σώμα μας έχουν προέλθει από εκρήξεις υπερκαινοφανών.
Χρ. Στασινόπουλος-εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...