Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Η Αφροδίτη ίσως ήταν κατοικήσιμη για δισεκατομμύρια χρόνια

Παράδεισος που έγινε κόλαση

NASA
Η επιφανειακή θερμοκρασία στην Αφροδίτη ξεπερνά τους 450 βαθμούς Κελσίου
Χιούστον, ΤέξαςΣτείλε το άρθρο με 
emailΤύπωσε το άρθρο


Οι συνθήκες στην Αφροδίτη ίσως ήταν παρόμοιες με τις γήινες για δύο δισεκατομμύρια χρόνια, πριν τελικά οι ωκεανοί εξατμιστούν, η θερμοκρασία ανέβει κατά εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου και αρχίσει η διαρκής βροχή θειικού οξέος.Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η Αφροδίτη κάποτε έμοιαζε με τη Γη -έχει εξάλλου περίπου το ίδιο μέγεθος και συνήθως είναι ο πλησιέστερος γείτονάς της. Εκτιμούσαν, ωστόσο, ότι το κλίμα του πλανήτη άλλαξε απότομα πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου που προκάλεσε εξάτμιση των ωκεανών.
Σήμερα, η επιφανειακή θερμοκρασία ξεπερνά τους 450 βαθμούς Κελσίου, η ατμοσφαιρική πίεση είναι εκατοντάδες φορές υψηλότερη από ό,τι στη Γη και τα σύννεφα θειικού οξέος είναι τόσο πυκνά ώστε εμποδίζουν εντελώς το ηλιακό φως.
Όπως αναφέρει το New Scientist, η καλύτερη μέχρι σήμερα εκτίμηση για το πότε συνέβη η κλιματολογική μεταστροφή είχε δημοσιευτεί πριν από 15 χρόνια. Ο Δρ Τζέφρι Κάργκελ υπολόγισε ότι οι ωκεανοί της Αφροδίτης άρχισαν να εξατμίζονται μόλις 700 εκατ. χρόνια μετά το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος.
Τώρα, η ομάδα του Ντέιβιντ Γκρίνσπουν στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Southwest στο Τέξας εκτιμά εκ νέου ότι η κλιματική αλλαγή ίσως συνέβη πολύ αργότερα -δίνοντας το περιθώριο να αναπτυχθεί ζωή στον αφιλόξενο σήμερα πλανήτη.
Ο Γκρίνσπουν πιστεύει ότι στην παλαιότερη εκτίμηση δεν ελήφθη υπόψη η επίδραση των νεφών. Τα σύννεφα ναι μεν εμποδίζουν τη θερμότητα να διαφύγει στο Διάστημα, αλλά παράλληλα ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γκρίνσπουν το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να μειώσει την επιφανειακή θερμοκρασία έως και 100 βαθμούς Κελσίου.
Ως αποτέλεσμα, το νερό θα μπορούσε να είχε παραμείνει σε υγρή μορφή για δύο δισ. χρόνια ακόμα.
Ο ερευνητής πιστεύει ότι η εξάτμιση των ωκεανών ήταν το φαινόμενο που προκάλεσε την δραματική αλλαγή στην τοπογραφία του πλανήτη, για την οποία υπάρχει η εκτίμηση ότι συνέβη πριν από 700 εκατ. χρόνια.
Αφότου οι ωκεανοί χάθηκαν, η κίνηση των τεκτονικών πλακών σταμάτησε εντελώς. Έτσι, εκτιμά ο Γκρίνσπουν, η Αφροδίτη δεν μπορούσε πλέον να εκτονώνει με σεισμούς τη θερμική ενέργεια στο εσωτερικό της.
Ως αποτέλεσμα, η θερμότητα συσσωρεύτηκε τόσο ώστε να λιώσει ο φλοιός του πλανήτη και οι συνθήκες στην επιφάνειά του να θυμίζουν κόλαση.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, ίσως οδηγήσει σε αναθεώρηση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για το ποιοι πλανήτες έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν ζωή.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...