Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

To «μαύρο» παρελθόν του γαλαξία μας



Δέκα «υπερταχέα» άστρα έχουν εντοπιστεί να απομακρύνονται από το κέντρο του γαλαξία. (Εικονογράφηση: Ruth Bazinet, CfA)
Αμερικανική ερευνητική ομάδα ισχυρίζεται ότι η κολοσσιαία μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας «καταβρόχθισε» μία μικρότερη πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια.

Το συμπέρασμα προέκυψε από την παρατήρηση 10 «υπερταχέων» άστρων που κινούνται τόσο γρήγορα που τελικά θα διαφύγουν της βαρύτητας του γαλαξία και θα βγουν έξω από αυτόν.

Από τότε που ανακαλύφθηκε ένα άστρο αυτού του είδους, τον Δεκέμβριο του 2004, οι αστρονόμοι εικάζουν ότι η μεγάλη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία, - με μάζα 3,6 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου- είναι υπεύθυνη για την εκσφενδόνιση των σωμάτων σε τόσο μεγάλες ταχύτητες. Σε αυτό το σενάριο, ένα ζεύγος άστρων βρίσκεται πολύ κοντά δίπλα σε μία πολύ μεγάλη μαύρη τρύπα. Το ένα άστρο εγκλωβίζεται ενώ το άλλο εκτοξεύεται με ταχύτητα που φθάνει τα 4.000 χλμ/δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, έχουν προταθεί και εναλλακτικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένης μίας θεωρίας σύμφωνα με την οποία μία δεύτερη, μεσαίου μεγέθους μαύρη τρύπα εδρεύει κοντά σε μία μεγαλύτερη και μαζί εκτινάσσουν μακριά τα άστρα.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί αυτό το δεύτερο σενάριο, η ερευνητική ομάδα από το Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο Σμιθσόνιαν, με επικεφαλής τον Warren Brown, υποστηρίζει ότι οι παρατηρήσεις της οδηγούν σε μία ενδιαφέρουσα εκδοχή: κάποια στιγμή υπήρχε μία μεσαίου μεγέθους μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία, αλλά απορροφήθηκε από τη μεγαλύτερη γειτονική της πριν από περίπου 120 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν τις αποστάσεις των άστρων και τις ταχύτητές τους και στη συνέχεια υπολόγισαν τη χρονική στιγμή που εξορίστηκαν από το γαλαξιακό κέντρο. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι πέντε από αυτά εκσφενδονίστηκαν την ίδια περίπου χρονική περίοδο, πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια.

«Είναι πιθανό να προήλθαν από μία και μοναδική έκρηξη», δήλωσε στο New Scientist ο Brown. Καθώς η μικρότερη μαύρη τρύπα συνενωνόταν με τη μεγαλύτερη, οι μαύρες τρύπες βαρυτικά «εκδίωξαν μία ομάδα άστρων και τυγχάνει να βλέπουμε πέντε από αυτά». Τονίζει, ωστόσο, ότι ο μικρός αριθμός των παρατηρήσεων σημαίνει ότι το σενάριο αυτό είναι μόνο μία πιθανότητα και ότι άσχετα μεταξύ τους γεγονότα μπορεί να οφείλονται για την απομάκρυνση των άστρων.

Η νέα έρευνα εκτιμά ακόμη ότι περίπου 100 υπερταχέα άστρα υπάρχουν σε απόσταση 330.000 ετών φωτός από τη Γη, και ότι πολλά από αυτά πρέπει να είναι παρατηρήσιμα. Ο Brown αναμένει να εντοπιστούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια περίπου 50 τέτοια άστρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...