Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Στο διαστημικό σταθμό Γιουρτσίχιν- Γραμματικόπουλος


Ήταν περίπου 04:25 ώρα Ελλάδας, όταν ο ομογενής κοσμοναύτης Φιόντορ (Θοδωρής) Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλος άνοιξε τις ερμητικά σφραγισμένες πόρτες και μπήκε πρώτος στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), ως διοικητής του διαστημοπλοίου Σογιούζ, που είχε λίγες ώρες νωρίτερα προσδεθεί με ασφάλεια στο Σταθμό.

Οι δύο Ρώσοι κοσμοναύτες Αλεξάντρ Σκβαρτσόφ και Μιχαήλ Κορνιένκο, μαζί με την Αμερικανίδα αστροναύτη Τρέισι Κόλντουελ-Ντάισον υποδέχθηκαν στο Σταθμό τους νεοαφιχθέντες Αμερικανούς αστροναύτες, τον Ντάγκλας Ουίλοκ και την Σένον Ουόκερ, οι οποίοι συνόδευσαν τον Θ. Γιουρτσίχιν στο διήμερο ταξίδι ως το Διαστημικό Σταθμό.

Με πρωτοβουλία του ομογενούς κοσμοναύτη, οι τρεις νεοαφιχθέντες, "Όλυμποι 1, 2 και 3" όπως έχουν ονομαστεί, προσδέθηκαν στο ΔΔΣ στη 01:21 ώρα Ελλάδας κατά την προβλεπόμενη αυτόματη διαδικασία, χωρίς καμία επιπλοκή, γεγονός που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από συγγενείς, συνεργάτες και φίλους κοσμοναυτών και αστροναυτών, που είχαν συγκεντρωθεί στο Κέντρο Διεύθυνσης Πτήσεων στο Καραλιόφ, στα περίχωρα της Μόσχας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πολύπλοκης διαδικασίας της πρόσδεσης θα ξεκουραστούν πριν ενσωματωθούν στη διαστημική "ρουτίνα" των επιστημονικών προγραμμάτων, αρχίζοντας ως συνήθως από τη γνωριμία των "νέων" με το χώρο, που θα αποτελέσει τόπος διαμονής τους για 163 ημέρες. Οι "Όλυμποι 1, 2 και 3" αναχώρησαν από τη Γη στις 00:35 ώρα Ελλάδας, ξημερώματα Τετάρτης, έπειτα από την επιτυχή εκτόξευση του διαστημοπλοίου Σογιούζ ΤΜΑ-19 από το ρωσικό κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν.

Για τον Θοδωρή Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλο) είναι το τρίτο του ταξίδι στο Διάστημα και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Μπαϊκονούρ θα επιμεληθεί μεταξύ άλλων το πρώτο διαστημικό ιστολόγιο, που θα απαντά σε ερωτήσεις παιδιών και νέων από όλον τον κόσμο για τη ζωή στο Διάστημα.

"Θα περιμένω τις ερωτήσεις παιδιών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια στη διεύθυνση info@ellada-russia.ru και είμαι ευγνώμων στη συντακτική ομάδα του περιοδικού "Ελλάδα" της Μόσχας και του portal ellada-russia.gr που ανέλαβε να τα μεταφράζει και να μού τα στέλνει στο Διάστημα. Ελπίζω ότι θα έχουν όλοι σύντομα νέα μου και ότι το πείραμα θα αποδειχθεί ενδιαφέρον", είπε λίγο πριν αναχωρήσει ο ομογενής κοσμοναύτης, ο οποίος "πιλοτάρισε" ως το ΔΔΣ την 100ή πτήση, που υποδέχθηκε ο Σταθμός και σκοπεύει να σπάσει αρκετά ρεκόρ.

Μερικά από αυτά είναι η παρουσία για πρώτη φορά δύο γυναικών στο ΔΔΣ, των Αμερικανίδων Τρέισι Κόλντουελ-Ντάισον και Σένον Ουόκερ, καθώς και η υποδοχή των δύο τελευταίων στην ιστορία πτήσεων των Αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων.

Από τα τέλη της χρονιάς και έως την ολοκλήρωση του αμερικανικού προγράμματος κατασκευής του νέου διαστημικού λεωφορείου, στο ΔΔΣ θα πετούν μόνο τα ρωσικά Σογιούζ για να μεταφέρουν κοσμοναύτες και αστροναύτες, καθώς και "εμπορικά διαστημόπλοια" αμερικανικής, ρωσικής, ευρωπαϊκής και ιαπωνικής προέλευσης.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...