Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Φως στο «σωματίδιο του Θεού»

Ισχυρές ενδείξεις ότι το Μποζόνιο του Χιγκς εμφανίζεται σε πέντε διαφορετικές μορφές ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες στο εργαστήριο Fermilab, τον μεγάλο "αντίπαλο" του CERN «E» 16/6
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Τ ο "σωματίδιο του Θεού", το περίφημο Μποζόνιο Χιγκς, που η ανθρωπότητα προσπαθεί να ψηλαφίσει στις υπόγειες στοές του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN της Γενεύης, μπορεί τελικά να μην είναι ένα αλλά... πέντε. Δηλαδή κάτι σαν "Αγία Πεντάδα" της Μοντέρνας Φυσικής: Ομοούσια κατά βάση, αλλά με διαφορετικό φορτίο και διακριτή "υπόσταση" των μελών της...

Ο μεγάλος επιταχυντής του αμερικανικού εργαστηρίου Fermilab έριξε 
νέο φως στο μυστηριώδες  σωματίδιο του Θεού
Ο μεγάλος επιταχυντής του αμερικανικού εργαστηρίου Fermilab έριξε νέο φως στο μυστηριώδες "σωματίδιο του Θεού"
Η συνταρακτική ανακάλυψη ίσως αλλάξει το Καθιερωμένο Μοντέλο φυσικής του τελευταίου μισού αιώνα. Για ειρωνεία της τύχης δεν έγινε στο ευρωπαϊκό κέντρο των γαλλοελβετικών συνόρων, αλλά στο "αντίπαλο" αμερικανικό εργαστήριο Fermilab, στο Σικάγο.
ΣωματίδιαΕκεί οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι συγκρούσεις πρωτονίων-αντιπρωτονίων στον επιταχυντή Tevatron παρήγαν περισσότερα του αναμενόμενου ζεύγη σωματιδίων ύλης σε σχέση με τα ζεύγη αντιύλης. Eτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το περίφημο Μποζόνιο Χιγκς (το σωματίδιο-φάντασμα, στο οποίο όλα τα σωματίδια του Σύμπαντος φέρονται να χρωστάνε τη μάζα τους) πρέπει να εμφανίζεται σε... πέντε διαφορετικές μορφές. Τρεις με ουδέτερο ηλεκτρικό φορτίο και από μία με θετικό και αρνητικό.
Oλες πάντως οι εκφάνσεις του έχουν την ίδια μάζα. Το αποτέλεσμα του αμερικανικού πειράματος DZero τοποθετεί σε νέες βάσεις το κλασικό μοντέλο των τεσσάρων δυνάμεων που απαρτίζουν τον Κόσμο: δηλαδή της ηλεκτρομαγνητικής, της ασθενούς πυρηνικής, της ισχυρής πυρηνικής και της βαρύτητας, του μεγάλου άγνωστου της εξίσωσης.
Το κακό είναι πως η αμερικανική ομάδα, με επικεφαλής τους Μπόγκνταν Ντομπρέσκου, Aνταμ Μάρτιν και Πάτρικ Φοξ, δεν "είδε με τα μάτια της" κανένα από τα πολλαπλά Μποζόνια Χιγκς. Βρήκαν απλώς ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξή τους.
Κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα αντικαταστήσει στο μέλλον το Καθιερωμένο Μοντέλο, που ούτως ή άλλως δυσκολεύεται να ερμηνεύσει τη σκοτεινή ύλη του Σύμπαντος. Δηλαδή το 25% της μάζας του. Τα πράγματα ωστόσο οδηγούν προς τη δικαίωση της Θεωρίας της Υπερσυμμετρίας που θέλει κάθε σωματίδιο ύλης να "παρακολουθείται" από έναν "σωσία" αντιύλης με μεγαλύτερη μάζα.
Η επιτυχία των Αμερικανών δημοσιεύτηκε στο arXiv.org και στο περιοδικό Symmetry και πρέπει να ξύπνησε τα αντανακλαστικά του CERN. Eχοντας ισχυρότερο επιταχυντή στη διάθεσή τους, τον LHC, οι Ευρωπαίοι καλούνται να βρουν πρώτοι μια χειροπιαστή απόδειξη της ύπαρξης του σωματιδίου του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...