Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Χτύπημα μετεωρίτη στον Δία κατέγραψε ερασιτέχνης αστρονόμος


Μια μυστηριώδης, έντονη λάμψη που εμφανίστηκε για λίγο στην επιφάνεια του Δία την Πέμπτη ήταν πιθανότητα ένας μετεωρίτης που διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα του αέριου γίγαντα, εκτιμούν οι αστρονόμοι.
Το σπάνιο χτύπημα έγινε αντιληπτό από έναν ερασιτέχνη αλλά διακεκριμένο αστρονόμο στην Αυστραλία, και αργότερα επιβεβαιώθηκε από έναν άλλο ερασιτέχνη στις Φιλιππίνες.
«Όταν είδα τη λάμψη, δεν μπορούσα να το πιστέψω» δήλωσε ο Αυστραλός Άντονι Ουέσλι. «H πύρινη μπάλα διήρκεσε περίπου 2 δευτερόλεπτα και ήταν πολύ φωτεινή».
Η πρόσκρουση δεν φαίνεται να άφησε ίχνη στην επιφάνεια του Δία, ωστόσο... οι αστρονόμοι συνεχίζουν την αναζήτηση το απόγευμα της Παρασκευής.
Η μικρή διάρκεια της λάμψης και η απουσία εξαερωμένων συντριμμιών οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το σώμα που χτύπησε τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος ήταν μετεωρίτης και όχι κομήτης.
«Ποτέ δεν έχουμε δει μετεωρίτη να συντρίβεται στον Δία» σχολίασε ο Γκλεν Όρτον του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.
Το 1994, πάντως, αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο έμειναν άφωνοι όταν κομμάτια του κομήτη Σουμέικερ-Λίβαϊ 9 φωτογραφήθηκαν να προσκρούουν στον Δία και να αφήνουν γιγάντιες κηλίδες στην ταραχώδη ατμόσφαιρα.

Καφέ κηλίδες από εξαερωμένα συντρίμμια διακρίνονται στο νότιο πόλο του Δία μετά την πρόσκρουση κομματιών του κομήτη Σουμέικερ-Λέβι το 1994 (Φωτογραφία: NASA)

Ο κομήτης Σουμέικερ-Λίβαϊ 9 διαλύεται από το βαρυτικό πεδίο του Δία λίγο πριν χτυπήσει τον πλανήτη το Μάιο του 1994 (Φωτογραφία: NASA)
Θερμικές λάμψεις από την πρόσκρουση θραυσμάτων του κομήτη Σουμέκερ-Λίβαϊ στον Δία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...