Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Εντοπίστηκε ο αρχαιότερος γαλαξίας

Γεννημένος μόλις 600 εκατομμύρια χρόνια μετά το Bing Bang, ο γαλαξίας UDGy-38135539 είναι ο γηραιότερος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Μια ομάδα ευρωπαίων αστρονόμων, σε έκθεση που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature την Τετάρτη (20/10), υποστήριξαν πως ο εν λόγω γαλαξίας είναι το πιο παλιό αντικείμενο που έχει εντοπιστεί ποτέ.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως τα φωτόνια αυτά αναδύθηκαν 600 εκατομμύρια χρόνια μετά το Bing Bang”, έγραψε η Μια ομάδα ευρωπαίων αστρονόμων, σε έκθεση που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature την Τετάρτη (20/10), υποστήριξαν πως ο εν λόγω γαλαξίας είναι το πιο παλιό αντικείμενο που έχει εντοπιστεί ποτέ.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως τα φωτόνια αυτά αναδύθηκαν 600 εκατομμύρια χρόνια μετά το Bing Bang”, έγραψε η ομάδα.

Το φως του γαλαξία ξεκίνησε να ταξιδεύει πριν από περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η απόσταση μετρήθηκε χρησιμοποιώντας αυτό που αποκαλούν οι επιστήμονες ως “κόκκινη στροφή”, δηλαδή το φαινόμενο της διαφοράς ανάμεσα στην συχνότητα ενός κύματος  και στην πηγή του κύματος αυτού σε σχέση με τον παρατηρητή.

Πιο απλά, είναι όπως ακούμε εμείς μια σειρήνα ασθενοφόρου από μακριά, όπου ο ήχος αλλάζει όσο το ασθενοφόρο έρχεται προς τα εμάς.

Αυτό ισχύει και για το φως.

Η έκθεση αυτή αποτελεί για της επιστημονική κοινότητα ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος για την κοσμολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...