Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ρομπότ-αστροναύτης θα ταξιδέψει στο διάστημα!

Ο πρώτος αστροναύτης-ρομπότ είναι πανέτοιμος για την αναχώρησή του, το βράδυ της Τετάρτης 04/11 για τον Διεθνή...


 Διαστημικό Σταθμό.
Ο Robonaut 2, κατασκευάστηκε με στόχο να αναλάβει τις πιο ανιαρές και επικίνδυνες διαστημικές εργασίες στο Σταθμό, διευκολύνοντας έτσι τους ανθρώπους-συναδέλφους του.

Παραμένει δε το ρομπότ, αποθηκευμένο στο χώρο φόρτωσης του διαστημικού λεωφορείου Discovery, αναμένοντας την εκτόξευσή του.

''Αν και θα είναι ένα μικρό μόνο βήμα για αυτό το ρομπότ, θα είναι στην πραγματικότητα ένα γιγάντιο άλμα για τις μηχανές'' είπε χαριτολογώντας, ο Ρομπ Άμπροουζ, επικεφαλής του τμήματος αυτοματισμού, ρομποτικής και προσομοιώσεων στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον.

Να σημειωθεί, ότι το ρομπότ κατασκευάστηκε από τη NASA και τη General Motors, ενώ η κατασκευή του κόστισε 2,5 εκατ. δολάρια.

Προς το παρόν, δεν έχει πόδια, η κατασκευή του έχει προχωρήσει μόνο μέχρι τη μέση, ενώ έχει ύψος ένα μέτρο, χέρια μήκους 81 εκατοστών και βάρος σχεδόν 150 κιλά.

Το χρυσαφί κεφάλι του, κρύβει πίσω από τη μάσκα του, τέσσερις κάμερες που βλέπουν στο ορατό φως, ενώ μια υπέρυθρη κάμερα για την αντίληψη του βάθους βρίσκεται μέσα στο στόμα του

Ο εγκέφαλος, πάντως, βρίσκεται στο στομάχι καθώς μόνο εκεί υπήρχε χώρος για τον υπολογιστή που ελέγχει τις κινήσεις της μηχανής.

Περισσότεροι από 350 ηλεκτρονικοί αισθητήρες, διάσπαρτοι σε όλο το σώμα, επιτρέπουν στο ρομποναύτη να αντιλαμβάνεται με την αφή ακόμα και ένα φτερό.

Εφόσον ο Robonaut εγκλιματιστεί χωρίς προβλήματα στο περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, θα μπορούσε να αναλάβει τις εργασίες καθαριότητας, να πραγματοποιεί πολύωρες εξωτερικές εργασίες και να αντιμετωπίζει τοξικές διαρροές και πυρκαγιές.

H NASA είχε αρχίσει την ανάπτυξη του πρώτου ανθρωποειδούς ρομπότ της, του Robonaut1, το 1997.

Το πρόγραμμα σταμάτησε λίγο αργότερα, λόγω του κόστους, μέχρι που η General Motors αποφάσισε να προςσφέρει τη βοήθειά της, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της κατασκευής αυτοκινήτων και την αύξηση της ασφάλειάς τους.

Εκτός από τον Robonaut 2, η NASA και η General Motors, κατασκεύασαν ένα ακόμα πανομοιότυπο ρομπότ, το οποίο θα παραμείνει στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι για δοκιμές και επιδείξεις

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...