Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ράβουν νέο «κουστούμι» στους αστροναύτες

Ένα ελαστικό κουστούμι που μιμείται τις επιδράσεις της γήινης βαρύτητας αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ προκειμένου να γλιτώσουν οι αστροναύτες από τις παρενέργειες της έλλειψης βαρύτητας κατά τις μακρόχρονες αποστολές.
Οι αστροναύτες όταν επιστρέφουν έχουν χαμηλότερη οστική και μυϊκή μάζα ενώ μπορεί να υποφέρουν ακόμη και από διαχωρισμό των σπονδύλων.

Το κουστούμι είναι φτιαγμένο από ύφασμα του οποίου η ελαστικότητα είναι προσεκτικά σχεδιασμένη. Δημιουργεί καλύτερο τράβηγμα στα πόδια απ' ότι στους ώμους ακολουθώντας το μοτίβο της έλξης της γήινης βαρύτητας.

“Θεωρούμε δεδομένο” λέει στο BBC ο Jim Locke χειρούργος της NASA “το γεγονός ότι όταν καθόμαστε και περπατάμε στη γη ουσιαστικά γυμνάζουμε λίγο τους μυς και τα οστά μας. Όταν είσαι στο διάστημα αυτό το βάρος απουσιάζει”.

Το ίδιο πρόβλημα αποπειράθηκε να αντιμετωπίσει και το ρωσικό κουστούμι “Pingvin”, ένα απλό σύστημα που αποτελείται από μια ζώνη κι ένα σετ ελαστικών “ταινιών” από τη μέση έως τους ώμους και μέχρι τα πόδια, το οποίο ωστόσο θεωρείται αρκετά άβολο. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι χρησιμοποιεί μόνο δύο επίπεδα πίεσης, ανάμεσα στους ώμους και τη μέση και ανάμεσα στη μέση και τα πόδια.

Το νέο κουστούμι αντίθετα, προσπαθεί να προσομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο επιδρά η βαρύτητα στο σώμα, οι ώμοι για παράδειγμα στηρίζουν μόνο το κεφάλι, η μέση στηρίζει το κεφάλι και τον κορμό και οι αστράγαλοι στηρίζουν σχεδόν ολόκληρο το σώμα. Χρησιμοποιεί ίνες που έχουν μια “αρμονική” ελαστικότητα και είναι σχεδιασμένο να “τραβάει” πιο κοντά στα πόδια όπως κάνει και η βαρύτητα.

Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστούν τα νέα κουστούμια σε μια πραγματική διαστημική αποστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...