Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Ντιζαϊνάτος κομήτης

Μοιάζει με διαστημικό... φιστίκι ίσως και με κόκαλο σκύλου, είναι όμως ο κομήτης Χάρτλεϊ 2 που αποκαλύπτει τα μυστικά του στους ενθουσιασμένους επιστήμονες χάρη στην προσέγγιση του βολιστήρα της NASA «Ντιπ Ιμπακτ» στην κοντινή απόσταση των 700 χιλιομέτρων.
Στενός στη μέση και μαλακός και ευρύτερος στα άκρα όπου σχηματίζονται πίδακες αερίων, ο κομήτης συναντήθηκε με τον βολιστήρα σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από τη Γη. Ο βολιστήρας κινούνταν με ταχύτητα 12,5 χλμ. το δευτερόλεπτο. Ηταν η πέμπτη στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος συνάντηση τέτοιου σκάφους με κομήτη και ελπίζεται ότι θα δώσει στους επιστήμονες στοιχεία για την κατανόηση των πλανητών. «Αν καταλάβουμε καλά τους κομήτες, αυτοί θα μας μιλήσουν και για τους πλανήτες» είπε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο αστρονόμος και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της αποστολής «Epoxi», Μάικλ Α'Χιρν.
Στη σύνθεση των κομητών υπάρχουν υλικά που ουσιαστικά παραμένουν αναλλοίωτα από την εποχή του σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Στην επιφάνειά τους ανιχνεύονται υλικά όπως άνθρακας, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο.
Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον «Ντιπ Ιμπακτ» αναμένεται να φωτίσουν την ίδια την ύπαρξη των πλανητών μας, ή όπως χαρακτηριστικά είπε ο Α'Χιρν, «τα στοιχεία που συλλέγονται θα κρατήσουν τους ερευνητές απασχολημένους για τα επόμενα 5, 10 ίσως και 15 χρόνια».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...