Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Βροχή αστεριών σήμερα το βράδυ

Οι πρώτοι διάττοντες αστέρες θα γίνουν ορατοί από τις 10 μ.μ., ωστόσο το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί στις 2 με 3 τα ξημερώματα. Ο ρυθμός με τον οποίο θα πέφτουν θα είναι 50 με 60 την ώρα

Το εντυπωσιακό θέαμα της βροχής διαττόντων αστέρων, των Διδυμίδων, θα απολαύσουν όσοι αποφασίσουν να κοιμηθούν αργά σήμερα το βράδυ.

Βροχή αστεριών σήμερα το βράδυ
Η καλύτερη ώρα για την παρατήρηση του φαινομένου θα είναι από τις 2 έως τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Το καλό νέο για όσους θέλουν να δουν το θέαμα χωρίς να ξενυχτήσουν είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι πρώτοι διάττοντες αστέρες να είναι ορατοί από τις 10 το βράδυ.
Οι Διδυμίδες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στα μέσα του 19ου αιώνα και πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων από όπου φαίνεται ότι προέρχονται όταν κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό. Συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 16 Δεκεμβρίου αλλά το φαινόμενο κορυφώνεται στις 13 του μήνα. Ο ρυθμός με τον οποίο πέφτουν αναμένεται να είναι περίπου 50-60 την ώρα, αλλά στην περίπτωση που ο ουρανός είναι πολύ σκοτεινός μπορούν να παρατηρηθούν ακόμα και 100-120 διάττοντες αστέρες στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Η ταχύτητα που αναπτύσσουν φτάνει τα 35 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. «Η βροχή των Διδυμίδων δεν είναι γενικά τόσο εντυπωσιακή όσο αυτές των Λεοντιδών και των Περσίδων, αλλά ειδικά φέτος πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το φαινόμενο θα είναι πιο ενδιαφέρον» επισημαίνει ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Διονύσης Σιμόπουλος.
Το χαρακτηριστικό στοιχείο που διαφοροποιεί τις Διδυμίδες από τις περισσότερες βροχές διαττόντων αστέρων είναι ότι δεν προέρχονται από τα θραύσματα κάποιου κομήτη αλλά από ένα ουράνιο σώμα το οποίο ονομάζεται «3200 Φαέθωνας» και προκαλεί ακόμα και σήμερα ερωτηματικά στους επιστήμονες σχετικά με τη φύση και την προέλευσή του.
ΔιχογνωμίαΟ Φαέθωνας ανακαλύφθηκε το 1983 και 27 χρόνια αργότερα υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των αστρονόμων για το αν είναι νεκρός κομήτης ή ένας απλός αστεροειδής. Πρόκειται, πάντως, για ένα βραχώδες σκοτεινό αντικείμενο το οποίο δεν έχει ουρά όπως οι κομήτες και δεν αφήνει αρκετή σκόνη για να εξηγήσει επαρκώς τη δημιουργία της βροχής των διαττόντων.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι τα μετέωρα των Διδυμίδων προέρχονται από μεγάλες ποσότητες υλικών που εκτινάσσονται από τον Φαέθωνα όταν πλησιάζει πολύ κοντά στον Ηλιο. Ο Φαέθων έχει μια ιδιαίτερη τροχιά η οποία τον φέρνει κάθε 1,4 χρόνια ανάμεσα στον Ερμή και τον Ηλιο με αποτέλεσμα να θερμαίνεται από την ηλιακή ακτινοβολία και να δημιουργεί νέες ποσότητες σκόνης που φτάνουν στη γη με τη μορφή διαττόντων αστέρων.
Στέλιος Βογιατζάκης -ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...