Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Οι γειτονιές του σύμπαντος

Λευκούς νάνους, ένα «χριστουγεννιάτικο δέντρο», τη χρυσόσκονη των άστρων και άλλα εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα μάγεψαν τους επισκέπτες στο Επιμελητήριο Ηρακλείου κατά την παρουσίαση του έντυπου λευκώματος των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης

Στον νυχτερινό μαγευτικό κόσμο του σύμπαντος, στο «χριστουγεννιάτικο δέντρο» του ουρανού, στη χρυσόσκονη των άστρων, στους ποικιλόμορφους γαλαξίες, στη σελήνη, στους λευκούς νάνους και σε άλλα εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα ξενάγησαν τους Κρητικούς οι αστροφυσικοί του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το εξώφυλλο του λευκώματος των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης
Το εξώφυλλο του λευκώματος των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης
Οι ερευνητές παρουσίασαν σε γιγαντοοθόνη αλλά και σε έντυπο λεύκωμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης συναρπαστικές φωτογραφίες του Αστεροσκοπείου με? ζουμ στο σύμπαν από τον Ψηλορείτη. Μικροί και μεγάλοι που βρέθηκαν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου εντυπωσιάστηκαν από το? ζωντανό θέαμα, αλλά και από τα «μυστικά» του σύμπαντος όπως τα παρουσίασαν και τα ανέλυσαν οι ερευνητές Γ. Παπαμαστοράκης, διευθυντής του Αστεροσκοπείου Κρήτης, Μ. Παλαιολόγος, αστροφυσικός και Ν. Κυλάφης, κοσμήτορας της σχολής θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Ολες οι φωτογραφίες έχουν γίνει από το αστεροσκοπείο Σκίνακα του Ψηλορείτη. Κάναμε τις καλύτερες δυνατές έγχρωμες φωτογραφήσεις χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά τηλεσκόπια ώστε να έχουμε μεγαλύτερη κάλυψη και καταγραφή των δεδομένων. Μέσα από τις φωτογραφίες και το νέο εκδοτικό λεύκωμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων οι πολίτες μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά του ουρανού, την αίσθηση του διαφορετικού, αλλά και να ενημερωθούν για τα στοιχεία και τα φαινόμενα του σύμπαντος», δήλωσε ο Γιάννης Παπαμαστοράκης.
Οι δημιουργοίΣτο λεύκωμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης που κυκλοφόρησε και επιμελήθηκαν οι Γ. Παπαμαστοράκης και Μ. Παλαιολόγος γίνεται αναφορά για τα δισεκατομμύρια άστρα του γαλαξία μας, για τα 200 εκατομμύρια γαλαξίες του ορατού σύμπαντος, τους κομήτες, για τα πλανητικά νεφελώματα, τα φωτοστέφανα των λευκών νάνων, τον υπέρυθρο Δία, για την ήρεμη και την ταραγμένη ζωή των αστεριών κ.ά.
Γίνεται επίσης λόγος και παρουσιάζονται εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα νεφελώματα εκπομπής και ανάκλασης τα οποία φέρουν ονομασίες λόγω ομοιότητας όπως: το νεφέλωμα του κώνου χριστουγεννιάτικου δέντρου, το νεφέλωμα της γούνας της αλεπούς, του πελεκάνου, του αλόγου κ.ά.
Το ταξίδι στο σύμπαν, όπως είπε στο «Εθνος» ο κ. Παπαμαστοράκης, ήταν εντυπωσιακό και είχε αφετηρία το αστεροσκοπείο του Σκίνακα, που βρίσκεται στα 1.750 μέτρα.
ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ-ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...