Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Το Ακατσούκι δεν σταμάτησε στην Αφροδίτη

Το πρώτο ιαπωνικό μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Ακατσούκι απέτυχε να μπει στην τροχιά του πλανήτη Αφροδίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Εκτιμάται ότι το διαστημόπλοιο, το οποίο εκτοξεύθηκε πριν από 200 ημέρες δεν κατάφερε να μειώσει ταχύτητα προκειμένου να μπει σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη. Σημειώνεται ότι ακόμη μια προσπάθεια της Ιαπωνίας να θέσει σε τροχιά γύρω από τον Άρη ένα διαστημόπλοιο απέτυχε το 1998.
To σκάφος έχασε για λίγο επαφή με τη Γη αλλά βρίσκεται ξανά σε επικοινωνία και λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ο δορυφόρος Ακατσούκι, που σημαίνει "Χαραυγή", εκτοξεύτηκε από τη νότια Ιαπωνία το Μάιο για να μελετήσει το κλίμα της Αφροδίτης.
Ο γειτονικός πλανήτης έχει το ίδιο μέγεθος και παρόμοια σύσταση με τη Γη. Ωστόσο η επιφάνειά του φλέγεται στους 450 βαθμούς Κελσίου και τα πυκνά, μόνιμα σύννεφα βρέχουν θειικό οξύ.
Η Αφροδίτη πιστεύεται ότι έχει επηρεαστεί από το φαινομένου του θερμοκηπίου, όπως και η η Γη, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
Το Ακατσούκι θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία για το παρελθόν της Αφροδίτης και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος στη Γη. Οι πέντε κάμερες που διαθέτει βλέπουν στην υπέρυθρη και υπεριώδη περιοχή του φάσματος και μπορούν να διαπερνούν τα πυκνά νέφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...