Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

H ζωή στην Γη "εξεράγη" πριν απο 3 δις χρόνια

Η ζωή στη Γη ξαφνικά «τέθηκε» σε λειτουργία περίπου πριν τρία δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει αρχαία γονίδια δίνοντας  μια νέα εικόνα από τους πρώτους κατοίκους του πλανήτη μας και πιστεύουν ότι η πρώτη ζωή αναπτύχθηκε όταν τα μικρόβια έμαθαν να χρησιμοποιούν το οξυγόνο και την ενέργεια από τον ήλιο για να ζήσουν.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), μελέτησαν 1.000 βασικά γονίδια που υπάρχουν σήμερα και τα επεξεργάστηκαν για να δουν πώς έχει εξελιχθεί η ζωή από το πολύ μακρινό παρελθόν.
Στα πειράματα με γονιδιακά απολιθώματα που ανακάλυψαν, δόθηκαν απαντήσεις όχι μόνον πότε  τα γονίδια τέθηκαν σε λειτουργία, αλλά και ποια ήταν τα αρχαία μικρόβια τα οποία κατείχαν αυτά τα γονίδια.
Οι υπολογισμοί τους δείχνουν ότι περίπου το 27 τοις εκατό του συνόλου των υφιστάμενων γονιδίων τέθηκε σε λειτουργία μεταξύ 3,3 και 2,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
Περίπου 580 εκατομμύρια χρόνια πριν, η ζωή στη Γη άρχισε μια γρήγορη περίοδο αλλαγών που ονομάζεται Κάμβρια Έκρηξη, με μια τεράστια νέα γκάμα των ζωικών μορφών.
Τα απολιθώματα βοήθησαν τους παλαιοντολόγους να καταγράψουν την εξέλιξη της ζωής από τότε, αλλά σαφής εικόνα της ζωής κατά τη διάρκεια των 3 δισεκατομμυρίων χρόνων που προηγήθηκαν της Κάμβρια περιόδου είναι δύσκολη να δύσκολη να υπάρξει, διότι η υφή  τους δεν ήταν σε ικανοποιητική.
Επειδή όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί κληρονομούν τα γονιδιώματα τους από τα πατρογονικά γονιδιώματα, βιολόγοι στο MIT προσπάθησαν να βρουν εκείνες τις πληροφορίες  που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα γονιδιώματα για την ανοικοδόμηση της εξέλιξης των αρχαίων μικροβίων.
Οι επιστήμονες Eric Alm και Lawrence David έχουν ονομάσει αυτή την περίοδο Archean επέκταση επειδή τόσο πολλά από τα νέα γονίδια που εντοπίστηκαν σχετίζονται με το οξυγόνο, ο Alm και ο David αναφέρουν ότι πρώτη σκέψη τους ήταν  ότι η εμφάνιση του οξυγόνου που μπορεί να ευθύνεται για την Archean επέκταση.
Οξυγόνο δεν υπήρχε στην ατμόσφαιρα της Γης τα μέχρι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Όταν άρχισε να δημιουργείται το οξυγόνο πολλές μορφές ζωής «δολοφονήθηκαν» από αυτό σε ένα γεγονός το ονομάστηκε «'The Great Oxidation» (η μεγάλη οξείδωση) το ήταν ίσως το πιο καταστροφικό γεγονός στην ιστορία της κυτταρικής ζωής, χωρίς όμως να έχουμε καμία βιολογικό αρχείο για αυτό»
www.7news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...