Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Βρέθηκε ο νέος κάτοχος του τίτλου του αρχαιότερου γαλαξία

Οι προσθήκες νέων στοιχείων στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble οδήγησαν σε νέες ανακαλύψεις σχετικά με τις απαρχές της δημιουργίας του Σύμπαντος
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε τον πλέον μακρινό και συνεπώς πιο μικρό σε ηλικία γαλαξία που έχει ποτέ παρατηρηθεί.
Η απόσταση του γαλαξία UDFj-39546824 από την Γη φτάνει τα 13,2 δισ. έτη φωτός, δηλαδή χρονολογείται από μία εποχή μόλις 480 εκατ. ετών μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ είναι πιο μακρινός κατά περίπου 100 εκατ. έτη φωτός σε σχέση με τον γαλαξία που κρατούσε τα σκήπτρα ως τώρα.

Η NASA δημοσίευσε φωτογραφίες από το νέο εύρημα του Hubble. Αριστερά, εικονίζεται η περιοχή του ουρανού που κατέγραψε κάμερα ευαίσθητη στην ακτινοβολία κοντά στο υπέρυθρο φως και δεξιά είναι η βελτιωμ
Η NASA δημοσίευσε φωτογραφίες από το νέο εύρημα του Hubble. Αριστερά, εικονίζεται η περιοχή του ουρανού που κατέγραψε κάμερα ευαίσθητη στην ακτινοβολία κοντά στο υπέρυθρο φως και δεξιά είναι η βελτιωμένη εικόνα του γαλαξία, 480 εκατ. χρόνια μετά την Μεγάλη Εκρηξη.
Κλειδί για τον εντοπισμό του ήταν η προσθήκη στο Hubble της νέας κάμερας ευρέος πεδίου 3, ενώ χρειάστηκε να εστιάσει στη συγκεκριμένη περιοχή για 87 ώρες.
Περίπου 500 εκατ. χρόνια μετά την Μεγάλη Εκρηξη υπήρχε μόνο ένας γαλαξίας, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.  Μετά από 150 εκατ. χρόνια οι γαλαξίες ήσαν πλέον τουλάχιστον δέκα, ενώ ο αριθμός τους διπλασιάστηκε μετά από άλλα 100 εκατ. χρόνια. Όταν το σύμπαν είχε ηλικία 650 εκατ. ετών και πλέον, έχουν εντοπιστεί περίπου 60 γαλαξίες.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η γρήγορη (για τα κοσμικά δεδομένα) ανάπτυξη των γαλαξιών βοηθήθηκε με τη συγχώνευσή τους υπό τη βαρυτική επίδραση της «σκοτεινής ύλης».
Αν και το Hubble παρά την ηλικία του συνεχίζει να φέρνει στο φως εικόνες από τις εσχατιές του Σύμπαντος και όχι μόνο, η επιστημονική κοινότητα αδημονεί ήδη για το νέο «όπλο» των ερευνητών. Το υπό κατασκευή νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, αναμένεται να εκτοξευτεί το 2014 και εκτιμάται ότι θα μπορέσει να «δει» άλλα 200 εκατ. χρόνια πιο πίσω στον κοσμικό χωρόχρονο, μόλις άρχιζε ο σχηματισμός των πρώτων γαλαξιών, κάτι που εκτιμάται ότι έγινε 200 έως 300 εκατ. μετά την "Μεγάλη Έκρηξη".
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...