Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Διέφυγε τον κίνδυνο του ηλιακού «τσουνάμι» το μεγαλύτερο μέρος της Γης

Η καταιγίδα μάς προσπερνά

Η ισχυρότερη από τις τρεις εκτινάξεις στεμματικού υλικού καταγράφηκε τα ξημερώματα της Τρίτης
Η ισχυρότερη από τις τρεις εκτινάξεις στεμματικού υλικού καταγράφηκε τα ξημερώματα της Τρίτης   (Φωτογραφία:  NASA/SDO )
To γιγάντιο σύννεφο πλάσματος που εκτινάχθηκε στο Διάστημα από την ηλιακή έκρηξη της Τρίτης δεν πέτυχε μετωπικά τη Γη, και τα προβλήματα που προκαλεί η γεωμαγνητική καταιγίδα φαίνεται ότι περιορίζονται στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Οι διαταραχές στα συστήματα ραδιοεπικοινωνίας είναι απίθανο να επεκταθούν νοτιότερα του Καναδά και της Νορβηγίας, δήλωσε στο AFP ο Ντιν Πέρσνελ, ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA.

Για τον υπόλοιπο πλανήτη, εκτίμησε ότι ίσως σημειωθούν την Παρασκευή γεωμαγνητικές «μικρής σημασίας, αλλά τίποτα ιδιαίτερο».

Την Πέμπτη, πάντως, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας είχε αναφέρει «ιονοσφαιρικές διαταραχές» που διατάραξαν τις ραδιοεπικοινωνίες στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στη Βρετανία, η Γεωλογική Υπηρεσία (BGS) ανακοίνωσε ότι, λόγω της ηλιακής έκρηξης, το Βόρειο Σέλας είναι πιθανό να φτάσει πολύ νοτιότερα από ό,τι συνήθως, ακόμα και μέχρι τη Σκοτία.

Ισχυρότερες και συχνότερες ηλιακές εκρήξεις αναμένονται γύρω στο έτος 2013, όταν η ηλιακή δραστηριότητα, η οποία ακολουθεί έναν κύκλο με μέση περίοδο 11 ετών, φτάσει στο λεγόμενο ηλιακό μέγιστο.

Μαγνητική ασπίδα

Μεγάλο μέρος των φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπει ο Ήλιος εκτρέπονται προς τους πόλους της Γης χάρη στο προστατευτικό μαγνητικό πεδίο του πλανήτη -αυτός, εξάλλου, είναι ο λόγος που το σέλας εμφανίζεται συνήθως μόνο στην Αρκτική και την Ανταρκτική.

Το φαινόμενο ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης ώρα Ελλάδας, όταν καταγράφηκε η ισχυρότερη ηλιακή έκρηξη την τελευταία τετραετία. Ήταν μια εκτίναξη στεμματικού υλικού της ανώτατης Κατηγορίας Χ, η οποία εκτίναξε φορτισμένα σωματίδια στο Διάστημα με ταχύτητα 900 χιλιομέτρων την ώρα.

Είχαν προηγηθεί δύο εκλάμψεις μικρότερης ισχύος, και το κύμα της έκρηξης έφτασε στη Γη την Πέμπτη.

Ωστόσο η καταιγίδα σωματιδίων μπορεί να επηρεάσει τους δορυφόρους, τους αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά και τους επιβάτες πτήσεων που κινούνται κοντά στους πόλους.

Στη χειρότερη περίπτωση οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν υπερφόρτωση σε μετασχηματιστές υψηλής τάσης και να οδηγήσουν έτσι σε μπλακάουτ, όπως συνέβη στο Κεμπέκ του Καναδά το Μάρτιο του 1989.

Έκθεση της NASA προειδοποιούσε ότι ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσε να κοστίσει στις ΗΠΑ δύο τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο έτος μετά την καταιγίδα, ενώ για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών θα μπορούσε να χρειαστεί μια δεκαετία.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...