Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φτάνει το ευρωπαϊκό ρομποτικό φορτηγό Kepler

undefined Το Kepler πλησιάζει στον ISS σε καλλιτεχνική απεικόνιση (Πηγή: ESA/D.Ducros)
Το Kepler πλησιάζει στον ISS σε καλλιτεχνική απεικόνιση (Πηγή: ESA/D.Ducros)
Το μη επανδρωμένο φορτηγό σκάφος Johannes Kepler, το μεγαλύτερο φορτίο που έχει εκτοξεύσει ποτέ στο Διάστημα η Ευρώπη, καταφθάνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Οι λεπτοί ελιγμοί της πρόσδεσης θα μεταδίδονται ζωντανά στην τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος από τις 17.15 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη.

Το ρομποτικό φορτηγό, ένας μεταλλικός κύλινδρος με βάρος 20 τόνους, θα προσδεθεί αυτόματα στη ρωσική υπομονάδα του σταθμού, χρησιμοποιώντας τα ίδια συστήματα προσέγγισης με τα ρωσικά σκάφη Soyuz και Progress.

«Το Johannes Kepler χρησιμοποιεί δέσμες ακτίνων λέιζερ, που αντανακλώνται σε ειδικές επιφάνειες του Διαστημικού Σταθμού για να προσδιορίζει την απόστασή και κλίση του» εξήγησε στο Newsroom ΔΟΛ η Μαρίνα Γεωργίου, υπεύθυνη της ελληνικής πύλης του ESA.

«Περισσότεροι από 3.000 χρήστες στην Ελλάδα είχαν παρακολουθήσει ζωντανά την εκτόξευση του φορτηγού στις 16 Φεβρουαρίου», επισήμανε η κ. Γεωργίου.

Το Kepler, με μήκος 10 μέτρα και διάμετρο 4,5 μέτρα, είναι το δεύτερο από τα πέντε οχήματα ανεφοδιασμού (ATV), που κατασκευάζει ο ESA για το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο του ISS.

Με συνολικό βάρος γύρω στους 20 τόνους, είναι το μεγαλύτερο φορτίο που έχει εκτοξεύσει μέχρι σήμερα ο ESA.

Ο κεντρικός χώρος φόρτωσης του σκάφους κατασκευάστηκε στο Τορίνο από την Thales Alenia Space. Αργότερα μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της EADS στη Βρέμη, όπου συνδέθηκε με τα επιμέρους συστήματα πλοήγησης και προώθησης.

«Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε μέσα σε 59 προστατευτικά κιβώτια στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, όπου συναρμολογήθηκε και πέρασε νέα σειρά δοκιμών πριν τοποθετηθεί στην κορυφή του πυραύλου Ariane 5» ανέφερε η κ. Γεωργίου της ESA.

Αφού παραδώσει το φορτίο του, και ενώ βρίσκεται ακόμα προσδεδεμένο στο σταθμό, το Kepler θα πυροδοτήσει τους κινητήρες του για να διορθώσει τη φθίνουσα τροχιά του ISS.

Στη συνέχεια θα αποσυνδεθεί από το σταθμό και θα καταστραφεί φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...