Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Από την σχάση του πυρήνα (1938) στην πυρηνική βόμβα (1945)



1919: Ο Ράδερφορντ πετυχαίνει την πρώτη τεχνητή πυρηνική αντίδραση. Βομβαρδίζει άζωτο με σωμάτια α, και το μετατρέπει σε οξυγόνο.

Το καταπληκτικό έτος 1932: Ανακάλυψη νετρονίου, ποζιτρονίου, δευτέριου.

1933 στο Παρίσι: Το ζεύγος Ειρήνη Κιουρί και Φρεντερίκ Ζολιό ανακαλύπτουν την τεχνητή ραδιενέργεια βομβαρδίζοντας υλικά με σωμάτια α.

Φθινόπωρο 1934 στη Ρώμη: Η ομάδα της Ρώμης με τον Ενρίκο Φέρμι: Χρησιμοποιούν αργά νετρόνια για βλήματα. Βομβαρδίζουν ουράνιο με νετρόνια. Πιστεύουν ότι παράγουν ραδιοϊσότοπα με Ζ>92.

Χριστούγεννα 1938 στο Βερολίνο: Οι Γερμανοί χημικοί Ότο Χαν και Φρίτς Στράσμαν ανακαλύπτουν στα προϊόντα του βομβαρδισμού του ουράνιου με νετρόνια, το στοιχείο βάριο με Ζ= 36)

Ιανουάριος 1939 στη Στοκχόλμη: Η αυστριακή εβραία φυσικός Λίζε Μάϊτνερ και ο ανηψιός της Φρίτς Όττο εξηγούν θεωρητικά τη σχάση. Παλαιότερα στις αρχές του 1935 η χημικός Ίντα Νόντακ είχε επισημάνει στην ομάδα της Ρώμης του Φέρμι ότι δεν είχαν καμιά ένδειξη ότι το ουράνιο με τον βομβαρδισμό του με νετρόνια δεν διασπάται σε δυο κομμάτια.

1938 στις ΗΠΑ : Έχουν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ ,
ο Φέρμι (κατέφυγε εκεί το φθινόπωρο του 1938 μετά τη βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ), ο ιταλός Σεγκρέ και άλλοι από την ομάδα της Ρώμης, ο δανός Μπόρ. Εκεί βρίσκονται ο Αϊνστάϊν, ο Αμερικανοεβραίος Όπενχάϊμερ ο Τσάντγουηκ(ανακάλυψε το νετρόνιο) ο αμερικανός Λώρενς (κατασκεύασε το πρώτο κύκλοτρο) οι Ούγγροι φυσικοί Ζίλαρντ, Τέλλερ και άλλοι φυσικοί φυγάδες από την Ευρώπη του ολέθρου.

Αύγουστος 1939: Οι Ούγγροι φυσικοί πείθουν τον Άλμπερτ Αϊνστάϊν να στείλει επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρούσβελτ, ότι είναι πιθανή η κατασκευή πυρηνικών όπλων, με έναν από τους επίδοξους διεκδικητές τον Χίτλερ.

7 Δεκεμβρίου 1941: Με τον κωδικό Τόρα-Τόρα-Τόρα οι Ιάπωνες επιτίθενται ξαφνικά στην αμερικάνικη βάση του Πέρλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Οι ΗΠΑ εισέρχονται στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Σεπτέμβριος 1942: Έναρξη του σχεδίου Μανχάταν με επικεφαλής τον στρατηγό Γκρόουβς. Η όλη επιχείρηση ξεκίνησε στα πανεπιστημιακά εργαστήρια στο Κολούμπια, στο Μπέρκλεϋ, στο Σικάγο. Διευθυντής ειδικού εργασηρίου στο Λος Άλαμος ο Οπενχάϊμερ. Στο Λος Άλαμος οι Μπορ, Τσαντγουίκ, Φέρμι, Νόυμαν και Όπενχάιμερ αποτελούν την παλαιά φρουρά. Μεταξύ των νεοτέρων επιστημόνων τουλάχιστον έξι νομπελίστες. Η μέση ηλικία του επιστημονικού προσωπικού τα 33 χρόνια.

2 Δεκεμβρίου 1942: Στο γήπεδο Στάγκ του Σικάγου ο Φέρμι κατορθώνει την ελεγχόμενη αλυσωτή αντίδραση και λειτουργεί τον πρώτο κρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα.

Χαράματα 16 Ιουλίου 1945: Πρώτη δοκιμή πυρηνικής βόμβας (trinity test) στο Αλαμογκόρντο του Νέου Μεξικού.

6 Αυγούστου 1945 : Ρίψη πυρηνικής βόμβας ουρανίου στη ιαπωνική μεγαλούπολη Χιροσίμα με 260.000 κατοίκους.

9 Αυγούστου 1945: Ρίψη πυρηνικής βόμβας πολωνίου στο Ναγκασάκι.

27 Ιουλίου 1961: Λειτουργία του πειραματικού αντιδραστήρα του κέντρου πυρηνικών ερευνών «Δημόκριτος» στη Αγία Παρασκευή Αττικής, με σχάσιμο υλικό φυσικό ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% σε ουράνιο 235, τύπου ανοικτής δεξαμενής με μέγιστη θερμική ισχύ 1ΜW κρίσιμο μάζα 3,3 Kg U-235

2000: Λειτουργούν παγκοσμίως 400 περίπου πυρηνικοί αντιδραστήρες ισχύος, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σημαντικές και πολλές οι ειρηνικές εφαρμογές της ραδιενέργειας στην ιατρική στη βιολογία στη γεωπονία στη μεταλλουργία.
http://ligapola.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...