Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΗΠΑ: Επιτυχημένη η τελευταία προσγείωση του Discovery

Την τελευταία του αποστολή στο διάστημα ολοκλήρωσε με επιτυχία το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Discovery, καθώς προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα στις 18.57 ώρα Ελλάδας στη Φλόριντα (νοτιοανατολικά στις ΗΠΑ).
Το Discovery με εξαμελές πλήρωμα παρέμεινε στο διάστημα για 13 ημέρες, κατά τις οποίες προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο ΔΔΣ σήμερα χρηματοδοτείται με περίπου 100 δισ. δολάρια από 16 κράτη.
Το διαστημικό λεωφορείο, βάρους 100 τόννων, προσεδαφίστηκε με ωριαία ταχύτητα περίπου 360 χιλιομέτρων. Η επάνοδός του στη Γη, με τον "αυτόματο πιλότο", διήρκεσε περίπου 65 λεπτά.
Της προσεδάφισης προηγήθηκε ένας εκκωφαντικός ήχος, που ακούστηκε σε όλο το κοσμοδρόμιο. Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο πέταξε πάνω από την Κεντρική Αμερική και δυτικά της Κούβας και πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού. Προκειμένου να ακινητοποιηθεί στον διάδρομο, το Discovery χρησιμοποίησε ένα ασπροκόκκινο αλεξίπτωτο.
Επικεφαλής των 6 κοσμοναυτών είναι ο Στηβ Λίντσεϊ, που ανέλαβε προσωπικά από τον "αυτόματο πίλότο" να προσγειώσει το διαστημικό λεωφορείο.
Το Discovery πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο διάστημα τον Αύγουστο του 1984 και ολοκλήρωσε συνολικά 39 αποστολές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...