Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Αναβλήθηκε η τελευταία πτήση του Endeavour

Το πρωί της Κυριακής αναμένεται να ανακοινώσει η NASA, αν ξεπεράστηκε το τεχνικό πρόβλημα στο διαστημικό λεωφορείο Endeavour, εξαιτίας του οποίου αναβλήθηκε η τελευταία εκτόξευσή του από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί να γίνει παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και της γερουσιαστή Γκάμπριελ Γκίφορντς, συζύγου του κυβερνήτη του Endeavour, Μαρκ Κέλι.

"Εχουμε ανάγκη τουλάχιστον τριών ημερών" για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, ανέφερε στον Τύπο ο επικεφαλής της εκτόξευσης Μάικ Λίνμπαχ προσθέτοντας ότι ανακαλύφθηκε λίγο πριν την προγραμματισμένη εκτόξευση ότι υπάρχει μια ανωμαλία στο θερμοστάτη μίας τουρμπίνα,ς γεγονός που παρεμπόδιζε την σωστή λειτουργία του υδραυλικού συστήματος.
Η τελευταία πτήση, θα είναι η 25η για το Endeavour. Σαράντα χιλιάδες θα είναι οι τυχεροί που θα παρακολουθήσουν την εκτόξευση μέσα στο Διαστημικό Κέντρο, ενώ πάνω από 700.000 άτομα θα διασκορπιστούν στον τεράστιο ανοιχτό χώρο γύρω από αυτό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Το πλήρωμα του Endeavour Το πλήρωμα του Endeavour Η εκτόξευση της Κυριακής είναι η προτελευταία αυτής της σειράς διαστημικών λεωφορείων. Η τελευταία πτήση θα είναι εκείνη του Ιουνίου, με το Atlantis, ενώ η πρώτη έγινε στις 12 Απριλίου του 1981 με το Columbia. Η NASA δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ένα νέο σύστημα, που θα διαδεχθεί αυτή τη γενιά διαστημικών λεωφορείων, που βασίζονται σε πυραύλους και κάψουλες.
Στο διαστημικό λεωφορείο θα επιβαίνουν έξι αστροναύτες, όλοι άντρες, μεταξύ των οποίων ο Ιταλός Ρομπέρτο Βιτόρι, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, ο οποίος θα ταξιδέψει για τρίτη φορά στο Διάστημα, και για πρώτη σε διαστημικό λεωφορείο. Τρεις αστροναύτες, ο Μάικ Φίνκε, ο Ντριού Φέουστελ και ο Καναδός Γκρεγκ Σαμίτοφ θα πραγματοποιήσουν τέσσσερις εξάωρες εξόδους με σκάφανδρα, προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις προγραμματισμένες εργασίες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το Endeavour θα ανεφοδιάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ως είθισται, ενώ θα μεταφέρει το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο, ένα όργανο βάρους 7 τόνων και κόστους δύο δισ. δολαρίων, που θα μελετήσει, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη αντιύλης στο Σύμπαν. Το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο κατασκυεάστηκε κα΄τα 90% στην Ευρώπη.
Όταν επιστρέψει, το Endeavour θα εκτεθεί στο Κέντρο Επιστημών της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.
www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...