Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Εκτοξεύτηκε το διαστημικό λεωφορείο Endeavour

Εκτοξεύτηκε το Endeavour στις 08:56 (15:56 ώρα Ελλάδας), από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για το τελευταίο ταξίδι αυτού του διαστημικού λεωφορείου στο Διάστημα, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Στο σκάφος επιβαίνει εξαμελές πλήρωμα και η αποστολή θα διαρκέσει 16 ημέρες.

Η NASA ήλπιζε πως το Endeavour θα είχε επιστρέψει από την αποστολή του μέχρι σήμερα, όμως η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης στις 29 Απριλίου απέτυχε εξαιτίας μιας βλάβης σε υδραυλική γεννήτρια του διαστημικού σκάφους.
Το σκάφος άντλησε 500.000 γαλόνια καύσιμα, στο διάστημα των 8,5 λεπτών που χρειάστηκε για να τεθεί σε τροχιά γύρω από την Γη.
Πρόκειται για την 134η πτήση στην ιστορία του προγράμματος διαστημικών σκαφών της NASA και η προτελευταία, αφού κατόπιν θα αποσυρθούν τα τρία διαστημικά λεωφορεία που αποτελούν τον στόλο της. Το Discovery ολοκλήρωσε το πρόγραμμά του τον Μάρτιο, ενώ το Atlantis θα μεταφέρει το τελευταίο του φορτίο στον σταθμό τον Ιούλιο.
Στο άμεσο μέλλον, ο ανεφοδιασμός του σταθμού θα εκτελείται από ευρωπαϊκά και ρωσικά σκάφη. Από την πλευρά της η NASA θα μισθώσει δύο εμπορικές εταιρείες που θα εκτελούν επίσης αποστολές φορτίων προς τον σταθμό.
►Περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή του Endeavour, διαβάστε εδώ.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...