Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Εντυπωσιακή η χθεσινοβραδυνή ολική έκλειψη σελήνης


Ολοκληρώθηκε χθες τη νύχτα η πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης του 2011 που είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια εδώ και 11 χρόνια, ενώ ήταν ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Κεντρική Ασία και την Αυστραλία. Μάλιστα η Google σήμερα έχει μετατρέψει το λογότυπό της σε απεικόνιση της έκλειψης.
Στην Αθήνα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, στο Θησείο, άνοιξε τις πόρτες του στις 20.00 και έως τα μεσάνυχτα προσέφερε στους επισκέπτες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τη Σελήνη από το διαμέτρου 40 εκατοστών τηλεσκόπιο «Δωρίδη». Στον λόφο βρίσκονται άλλα 10, μικρότερα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης.
Η έκλειψη παρατηρήθηκε καθώς η σελήνη διήλθε μέσα από τη σκιά που ρίχνει η γη, με αποτέλεσμα να μην αντανακλάται επάνω της ηλιακό φως. Ωστόσο η έμμεση ακτινοβολία του ηλίου μπορεί να συνεχίσει να φωτίζει τη σελήνη, προσδίδοντάς της κόκκινο χρώμα.
Η σκιά άρχισε να πέφτει στη σελήνη στις 17.24 GMT (20.24 ώρα Ελλάδας) και το φαινόμενο έληξε στις 23.00 GMT (1.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας). Η ολική έκλειψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 19.22 GMT και 21.02 GMT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...