Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Επείγουσα εκκένωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού λόγω διερχόμενου αντικειμένου

Μισή ώρα αγωνίας

Τουλάχιστον δύο ρωσικές κάψουλες Soyuz παραμένουν ανά πάσα στιγμή προσδεδεμένες στον ISS
Τουλάχιστον δύο ρωσικές κάψουλες Soyuz παραμένουν ανά πάσα στιγμή προσδεδεμένες στον ISS   (Φωτογραφία:  NASA )
Το εξαμελές πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αναγκάστηκε την Τρίτη να αναζητήσει καταφύγιο στην κάψουλα διαφυγής, όταν ένα μικρό διαστημικό σκουπίδι πέρασε σε απόσταση μόλις 250 μέτρων από το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.

Σύμφωνα με πηγή της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Interfax, το διαστημικό σκουπίδι έγινε αντιληπτό πολύ αργά και το κέντρο ελέγχου δεν είχε το χρόνο να πραγματοποιήσει ελιγμό αποφυγής.

To πλήρωμα έλαβε την εντολή να καταφύγει σε δύο σταθμευμένες κάψουλες Soyuz στις 14.30 ώρα Ελλάδας, ακριβώς μισή ώρα πριν το αντικείμενο φτάσει στην ελάχιστη απόσταση από τον ISS.

Λίγα λεπτά αργότερα, το κέντρο ελέγχου τους έδωσε το πράσινο φως να επιστρέψουν στον σταθμό.

Ακόμα και ένα μικρό διαστημικό σκουπίδι μπορεί θεωρητικά να διαπεράσει τα τοιχώματα του ISS και να προκαλέσει καταστροφική αποσυμπίεση. Σε αυτή την περίπτωση, οι δύο Αμερικανοί, οι δύο Ρώσοι και ο Ιάπωνας που διαμένουν στο συγκρότημα θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη Γη με τα ρωσικά Soyuz, τα οποία χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές πληρωμάτων και στη συνέχεια παραμένουν προσδεδεμένα στο συγκρότημα για ώρα ανάγκης.

Περίπου 300.000 διαστημικά σκουπίδια με μέγεθος από 1 έως 10 εκατοστά περιφέρονται σήμερα άσκοπα γύρω από τη Γη, απειλώντας τους αστροναύτες και τους εκατοντάδες ενεργούς δορυφόρους.

Τα ραντάρ της NASA παρακολουθούν μόλις τα 18.000.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...